For deg som starter opp et eget selskap er regnskap, skatt og økonomi kanskje ikke det du gleder deg aller mest til. Likevel er det noe du må forholde deg til, og med noen forberedelser trenger det ikke å være problematisk heller.
Uansett om du lager en videoblogg på Youtube eller monterer utvendig kledning i liten skala, kommer du kanskje til et punkt der du også må vurdere selskapsform. Skal du fortsette å drive et enkeltmannsforetak eller skal du opprette et AS? Vi kommer tilbake til det.
Få hjelp av Skatteetaten
Skatteetaten tilbyr kurs for nye næringsdrivende. Det kan være veldig lurt å bli med på et slikt kurs, både for å få en oversikt og for å faktisk møte Skatteetaten. Dett kan gjøre terskelen for å ta kontakt i fremtiden litt lavere.
Hvis du driver et svært lite selskap, med omsetning under 50 000, kan det å legge inn inntekter og kostnader i skattemeldingen være en svært smertefri prosess. Hvis du oppfyller kravene til å levere en forenklet melding, trenger du egentlig bare å legge inn dine totale inntekter og totale kostnader. Alt annet beregnes automatisk og du er ferdig. I slike tilfeller trenger du heller ikke å utarbeide komplette årsregnskap og lignende.
Det som likevel er helt kritisk, er at du tar vare på all dokumentasjon av inntekter og kostnader. Så lenge du har alle bilag og lignende på plass, og har gjort en god nok innsats for å beskrive dette riktig til Skatteetaten, skal det mye til for at du i ettertid skal få noen utfordringer med din skatterapportering.
Enkeltmannsforetak eller AS?
For mange oppstartbedrifter er enkeltmannsforetak den foretrukne selskapsformen. Det er lett å registrere et enkeltmannsforetak, og så lenge du driver et lite selskap passer denne selskapsformen fint. For mange gründere henger selskapets økonomi sammen med den private økonomien, og det er greit med et enkeltmannsforetak.
Hvis selskapet vokser, vil det deg før eller senere være behov for å vurdere om et aksjeselskap er et bedre valg. En av de store fordelen med et aksjeselskap, er at selskapet er et eget skattesubjekt og dessuten helt adskilt fra din private økonomi. Det finnes selvfølgelig en rekke andre forskjeller, men akkurat det å skille selskapets økonomi fra sin private økonomi er viktig for mange.
Et annet alternativ er NUF, som står for norsk avdeling av utenlandsk foretak. Akkurat denne selskapsformen var mer populær før, da kostnadene for å opprette et aksjeselskap var høyere. Denne selskapsformen har dog aldri fått den samme tyngden som et aksjeselskap, og i dag finnes det egentlig ingen spesielt gode grunner for å velge et NUF over et AS.
Oppsummert er det veldig greit å starte med et enkeltmannsforetak, og så gå videre til et aksjeselskap ved behov.